Как да изберем детектор за подслушватели и скрити камери

Един от начините за защита срещу подслушване и тайно записване е придобиването на детектор за подслушване. Като се има предвид, че има редица детектори, а цените им варират от няколко стотин лева до няколко милиона, изборът на подходящия детектор за човек, който няма опит в тази област е доста труден. 

Много клиенти правят грешката, като инвестират целия си бюджет в придобиването на един, макар и висококачествен детектор, който много надеждно открива определени видове подслушватели, но може напълно да игнорира други. Често е възможно да се постигне значително по-добър резултат с по-нисък бюджет, който е подходящо разпределен между няколко различни устройства. 

 

 

Ако искате да сте перфектно оборудвани за извършване на професионални инспекции, очаквайте оборудването да струва около 150 000 лв.. Ако обаче бюджетът ви е по-нисък, не се отчайвайте, защото сме подготвили за вас препоръка за най-подходящите продукти с бюджет от 400 BGN. 

Ето пример за подходящо оборудване в случай на повече или по-малко неограничен бюджет: 

 1. Спектрален анализатор Delta X  (приблизително 3 000 BGN)
  Спектърният анализатор измерва радиочестотния спектър в целевата стая и идентифицира потенциални заплахи. В същото време позволява дългосрочно наблюдение на помещенията и съхраняване на историята на алармите. 

 2. Професионален ръчен детектор за радиосигнали (приблизително 6 000 - 10 000 BGN)
  Използва се за намиране на конкретната позиция на източника на сигнали (подслушватели). 

 3. Нелинеен детектор за преход (от 23 000 до приблизително 115 000 BGN)
  Използва се за намиране дори на напълно пасивни устройства, които не предават нищо и в крайна сметка се изключват от захранването. 
 4. Термична камера (прибл. 1 100 - 4 500 BGN)
  Ще ви помогне да откриете всяка включена електроника. 
 5. Тестер за разширение и електрическо разпределение Secutron SCN-BD200 (приблизително 650 BGN)
  Позволява ви да сканирате всякакви удължители, електрически сплитери и електрически кабели много бързо и ефективно. Впоследствие можете да насочите други техники само към места, които са били маркирани от тестера като потенциално рискови. 
 6. Инспекционна камера (прибл. 200 - 900 BGN)
  Използва се за визуална проверка на труднодостъпни места.

Най-добрият детектор с бюджет до 400 лв.

 

Ако имате много ограничен бюджет, тогава най-добрият избор е многофункционалният детектор за подслушватели и скрита камера LawMate RD-30, който предлага много прилично съотношение между качество и цена (благодарение на това сме го включили в нашите комплекти, вижте по-нататък в статията). 

Детекторът за бръмбари RD-30 открива активност на честоти от 20MHz до 6GHz. По време на търсенето е възможно да се регулира чувствителността на детектора, в зависимост от конкретното местоположение. 

 

 

Плюсове

+ широколентова детекция от 20Mhz до 6GHz
+ надеждно открива често срещани радиоприхващания (UHF и VHF)
+ открива подслушватели с помощта на SIM карта (GSM, 3G, 4G)
+ специално стъкло за улесняване на откриването на обективи на скрити камери

Минуси

- поради една скала за измерване, неправилно разпознава подслушватели с ниска мощност на предаване
(напр. 3G, 4G, WiFi, Bluetooth, DECT и други)
- не открива подслушватели, които са в режим на готовност и в момента не предават
- не открива подслушватели на импулси
- не открива пасивни подслушватели (записващи устройства) 

l

Какъв детектор да изберете с бюджет до 1500 лв.

Такъв бюджет обикновено имат клиенти, които не купуват детектора просто от любопитство или за забавление, но имат истинско подозрение, че биха могли да бъдат подслушвани. Този бюджет вече позволява закупуването на няколко различни устройства, което прави проверката в пъти по-ефективна. 

Според нашия опит бюджетът ще бъде най-добре използван за закупуване на следните устройства: 

 • безжичен детектор на сигнал LawMate RD-30 
 • търсач на подслушватели в разклонители, удължители и и електроразпределители Secutron SCN-BD200
 • инспекционна камера за физически преглед на труднодостъпни места 

Тези устройства могат да бъдат закупени в комплекта Secutek OTP-02 с отстъпка.

Ползи

+ широколентова детекция от 20Mhz до 6GHz
+ надеждно открива често срещани радиоприхващания (UHF и VHF)
+ открива подслушване с помощта на SIM карта (GSM, 3G, 4G)
+ специално стъкло за улесняване на откриването на скрити обективи на камерата
+ откриване на професионално или импулсно подслушване, включително пасивни диктофони, свързани към ел. окабеляване или вградени в удължителни или разделителни кабели
+ откриване на бръмбари на труднодостъпни места с помощта на инспекционна камера 

Минуси

- не открива импулсно или пасивно подслушване, което работи от собствена батерия
- трудно е да се открият подслушвателни устройства с ниска мощност на предаване, които работят от собствената си батерия 

l

Най-добрият комплект детектор за откриване на подслушватели с бюджет до 2200 лв.

Най-добрият комплект детектор за откриване на подслушватели с бюджет до 2200 лв.

С бюджет от 2200 лв. вече е възможно да закупите комплект за откриване на устройства за подслушване, който ще ви позволи да направите проверка с много висока ефективност. По принцип има 2 опции, или комплект за откриване на Secutek OTP-03, или комплект Secutek OTP-02 PRO

И двата комплекта продължават от комплекта OTP-02, докато версията OTP-O2 PRO съдържа, вместо обикновен радиодетектор, професионалния детектор на сигнала iProtect 1216, което прави възможно търсенето на устройства с активно излъчване в радиочестотния спектър несравнимо по-добро. 

За разлика от това, комплектът OTP-03 съдържа и термокамера, която е безценна помощ при проверката, тъй като ви позволява да търсите устройства, които не предават нищо. 

Комплектът съдържа:

 • ​детектор на безжичен сигнал LawMate RD-30 (OTP-03) или iProtect 1216 (OTP-02 PRO)
 • търсач на подслушватели в удължител и електроразпределители Secutron SCN-BD200
 • инспекционна камера за физически преглед на труднодостъпни места
 • Термокамера HT-A1OTP-03

Най-добрите устройства за откриване на подслушватели с бюджет до 5000 лв.

Комплектът Secutek OTP-03 PRO е без конкуренция в ценовия диапазон до 5000 лв.. Той включва модерния безжичен детектор на сигнали iProtect 1216, с който можете лесно да търсите активни подслушватели, излъчващи на мобилни и радиочестоти. Детекторът може да се адаптира много добре към околния шум на сигнала и освен да показва текущата сила на детектирания сигнал, той може да покаже и графика с развитието на сигнала във времето, което улеснява много точното определяне на местоположението на подслушвателя. 

Освен това комплектът, както и предишните комплекти, е снабден с детектор Secutron SCN-BD200, с който можете напълно надеждно и незабавно да откриете всички устройства за подслушватели, свързани в удължителни кабели, контакти, разклонители или електрически кабели. Голямото предимство на Secutron SCN-BD200 е, че може да открива дори спящи устройства, които не излъчват никакъв радио или термичен сигнал. 

За откриване на пасивни записващи устройства, които не изпращат нищо, или импулсни бръмбари, които изпращат данни, например само веднъж на ден, комплектът е снабден с качествена термокамера HT-A1, която е в състояние да показва дори много малки термични разлики. Ефективността на термокамерата се умножава, когато се използва със SCN-BD200. Тъй като този детектор е в състояние незабавно да определи дали дадено устройство е свързано към окабеляването, когато сканира електрическото окабеляване. Той обаче не е в състояние да определи точното му местоположение. Така че можете да използвате термокамера, за да сканирате стената в точките на окабеляване и лесно да определите къде се намира мониторът. 

Последната част от комплекта е инспекционна камера, която е полезна помощ при физически оглед на труднодостъпни места, като климатик, пространството зад мебелите и други подобни. 

Хареса ли ви тази статия?
Защо да използваме RFID екраниращ калъф Защо да използваме RFID екраниращ калъф

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 5 години в индустрията