Как да изберем соларно захранване за камера

При избора на соларна система, например за камера, трябва да се вземат предвид редица фактори. 

Преди всичко е необходимо да се отговори на няколко основни въпроса:

 1. Колко време се очаква системата да работи при лоши метеорологични условия?
 2. Колко бързо трябва да се зарежда батерията на системата при слънчево време?
 3. Искам ли системата да работи пълноценно през зимата?
 4. Важно ли е системата да работи на 100% през цялото време, или нямам нищо против да има прекъсвания/забавяния?

Ще илюстрираме избора на подходяща система за работа с тази 4G камера: 4G въртяща се IP камера със запис Secutek SBS-NC47G.

Интересуваме се главно от консумацията на енергия, която е 3 W през деня и 8 W през нощта (заради инфрачервеното осветление), а захранващото напрежение е 12 V. 

Ако приемем, че слънцето не грее поне 10 часа на ден, ще изчислим, че камерата консумира поне 80Wh (=Watt/h) през нощта. Ако искаме да получим необходимия капацитет на батерията в амперчасове (Ah) от потреблението във ватчасове, трябва да разделим потреблението на захранващото напрежение на фотоапарата.

Така че в нашия случай тя ще бъде 80 / 12. В резултат на това ще ни е необходима 12V батерия с капацитет от поне 6,666 Ah. 

Що се отнася до производителността на слънчевия панел, очевидно е, че тя трябва да бъде поне такава, че да произвежда на ден толкова енергия, колкото консумира камерата. В нашия случай, като се отчитат 14 часа слънчева светлина за 10 часа тъмнина, камерата ще изразходва

 • 14 часа x 3W = 42Wh
 • 10 часа x 8W = 80Wh
 • така че общо имаме нужда от 122Wh на ден

През нощта панелът не произвежда нищо, така че ако броим 14 часа слънчево греене, трябва да разделим 122 (общото количество необходима енергия) на 14 (броят на часовете, през които панелът произвежда енергия).

Резултатът е 8,7 W. 

Следователно абсолютната минимална конфигурация за тази камера е:

 • соларен панел с мощност 8,7 W
 • 12V батерия с капацитет 6,66Ah

Тази конфигурация ще работи надеждно, при условие че:

 • всеки ден ще бъде напълно слънчев, поне 14 часа
 • ще бъде над 20°C

Очевидно е, че ако трябва камерата да работи надеждно и без сривове, не можем да разчитаме, че времето ще е оптимално през цялото време. Затова е необходимо да се изчисли достатъчен марж.

Колко дълго системата може да работи при лоши метеорологични условия?

Когато сме изчислили минималните параметри на една система, която ще може да работи при оптимални климатични условия, трябва да вземем предвид и факта, че може да се влоши времето.. 

Ако искаме фотоапаратът да издържи 2 дни без слънчева светлина, ще ни трябват 244Wh или 12V батерия с капацитет 20,3 Ah.

Колко бързо се зарежда батерията на системата при слънчево време?

Заедно с увеличаването на капацитета на батерията е необходимо да се регулира и мощността на слънчевия панел, така че да може да зарежда батерията достатъчно бързо, когато грее слънце. За предпочитане е мощността да е такава, че да може да зареди батерията най-много за един ден.

Така че да кажем, че е имало 48 часа без слънчева светлина, камерата е консумирала 244Wh, а през следващите 14 часа ще има слънчева светлина, по време на която камерата ще консумира още 42Wh. Така че общо взето е необходимо слънчевият панел да може да презареди 286Wh за 14 часа. Така че ще ни е необходим слънчев панел с мощност поне 20W.

По същия начин можем да изчислим параметрите на системата за произволен брой дни без слънчево греене.

Искам ли системата да работи пълноценно през зимата?

За съжаление през зимата ефективността на слънчевите панели спада с до 80%, тъй като е студено, дните са къси и често е облачно.

Капацитетът на батерията също намалява през зимата. При 0° тя спада с 20%, при -10° - с 30%, а при -25° - с 40%.

Така че, ако искаме системата от нашия пример да работи и през зимата (да разчитаме на максимум -10°), трябва да изберем соларен панел с 5 пъти по-голяма мощност, т.е. 100 W, и батерия с 30 % по-голям капацитет, т.е. около 27 Ah.

Важно ли е системата да работи на 100 % през цялото време или трябва да се примиря с прекъсвания/време на престой?

Ако искате да спестите пари за голям соларен панел с батерия с голям капацитет, оптималното решение е да допълните системата с GSM превключвател с ниска консумация, който сме разработили специално за тази цел.

С помощта на GSM превключвателя можете просто да изпратите SMS, за да приберете системата в режим на заспиване и да намалите консумацията на енергия почти до нула. След това можете да го събудите отново чрез SMS, когато е необходимо. 

В този случай дори соларна система с минимална конфигурация ще бъде достатъчна, тъй като можете сами да контролирате потреблението в зависимост от това кога искате да активирате камерата.

Нискоконсумативен GSM превключвател

Видове соларни системи

Предлагаме няколко вида соларни системи.

За охранителни камери най-доброто решение е да използвате нашите специални стойки за камери с вграден соларен панел и батерия. Това е решение "всичко в едно", без да дърпате излишни кабели.

Тези соларни поставки могат да бъдат допълнени с GSM превключвател.

Соларните стойки с вградена батерия са идеалното решение за охранителни камери

Соларни системи в куфар

Универсално решение за соларно зареждане са соларните системи, при които цялата електроника и батерията са вградени в издръжлив калъф, а калъфът е свързан с кабел към соларен панел, който може да се монтира наблизо.

Традиционни соларни системи

Класическите соларни системи са особено привлекателни заради цената си. Удобството при използване обаче е малко по-малко, тъй като получавате отделните компоненти (соларен панел, батерия, соларен контролер, съединители и т.н.) и трябва сами да свържете системата. 

Тези системи не са много лесно преносими.

Сгъваеми соларни панели

Предлагаме и сгъваеми соларни панели, които са особено подходящи, ако планирате често да премествате системата. Производството на сгъваеми соларни панели е по-трудно от технологична гледна точка, поради което цената им е по-висока от тази на обикновените панели.

Генератори на батерии с голям капацитет

Ако се нуждаете от огромен капацитет на батерията, като същевременно поддържате компактни размери и приемливо тегло, генераторите на батерии с голям капацитет са идеалният избор за вас. Предлагаме акумулаторни генератори с капацитет до 1500Wh (или 125Ah при 12V).

Хареса ли ви тази статия?
SupFire SupFire Защита на автомобил срещу вандализъм Защита на автомобил срещу вандализъм

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 10 години в индустрията