Как да се защитим срещу изнудване?

За съжаление много хора се сблъскват с различни форми на изнудване. Първото нещо, което ви идва на ум, е да се свържете с полицията с увереност, че те ще помогнат да се реши този проблем. Въпреки това клиентите често се обръщат към нас, които имат не добър опит с полицията в духа на: И така, какво ви направи изнудвачът? Нищо засега? И така, какво искате от нас? 

Разбира се, това не винаги е така, но от нашия опит можем да кажем, че сме чували такава версия от нашите клиенти, които понякога идват при нас в пълно отчаяние, много пъти. Ако и вие изпаднете в тази ситуация, ето съвети как да я разрешите. 

Основата е документиране на всичко от самото начало 

За успешните преговори с полицията и залавянето на изнудвача е от съществено значение да има убедителни доказателства. Следователно цялата комуникация с изнудвача трябва да бъде документирана от самото начало. Препоръчваме да документирате преговорите с полицията, също от самото начало. В случай че действията на полицията са правилни, нищо не пречи на всички записи да бъдат незабавно изтрити. 

t

Аудио или видео?

Разбира се, идеално е да записвате звук с видео. Носенето на скрита камера може да не е напълно удобна работа за всички. Затова, ако не ви се носи скрита камера, вземете поне аудио запис, за който трябва само да активирате записа на мобилния си телефон в джоба си. 

Видео

+ много голяма доказуемост 

- по-трудно управление
- по-трудна подготовка
- по-висок риск от откриване

Аудио

+ лесно обслужване
+ дълъг живот на запис
+ почти нулев риск от откриване  

- без снимки, записите може да не са достатъчно убедителни 

 

Какви ресурси да изберем за документиране в отделни ситуации 

Записване на лична среща 

За направата на видеозапис на лична среща, в зависимост от конкретната ситуация, например, химикалка с камера, която поставяте в джоба на риза или яке, може да бъде полезна. Ключодържател с камера, който можете или да държите в ръка, или да поставите на масата. Или часовник с камера, но е необходимо да следите къде отивате с тях. 

Много добро решение са очилата с камера, главно защото изобщо не трябва да гледате това, което заснемате. Накратко, очилата винаги отнасят точно там, където гледате. 

За специална ситуация ние също можем да направим персонализиран камуфлаж на мини камера. 


Най-добрите скрити камери за записване на срещи

Ако решите да направите само аудио запис, за това може да се използва например мобилен телефон. Практическият опит обаче показва, че записването на среща е стресова ситуация и често е необходимо да започнете да записвате много бързо. Отключването на мобилния ви телефон, търсенето на приложение за запис и стартирането му не изглежда напълно практично. Особено във време, когато относително висококачествен дискретен диктофон, изглеждащ като обикновено USB устройство.

Предимството на дискретни диктофони е, че можете да активирате записа с едно движение на пръста си, дори на сляпо. Дори когато някой ви хване неподготвен, можете да спасите ситуацията и да започнете да записвате в джоба си. 

Силно препоръчваме да носите флаш устройство с диктофон, прикрепен към ключовете, и автоматично да документирате всички действия, които могат да окажат значително влияние върху вашата житейска ситуация, независимо дали имате работа с изнудвач, полицай или служител. 

Дискретни диктофони

Заплахи по телефона 

Откакто Европейският съюз забрани записването на разговори на мобилни телефони, изнудванията по телефона също се увеличиха. Ако нямате телефон със специално адаптиран софтуер, вероятно няма да намерите приложение, което да запише обаждане, включително гласа срещу участника. 

За щастие има диктофони, специално проектирани за записване на телефонни разговори, които са свързани към телефона или чрез 3,5 мм жак, или чрез Bluetooth. 

 

Хващане на нарушител в действие 

Ако успеете да съберете убедителни доказателства, че ви изнудват, имате голям шанс да убедите полицията да действа. Но няма нищо по-добро от това да хванеш извършителя директно в деянието.

Първата стъпка за изнудвача да покаже, че е сериозен по отношение на заплахите си, често е да навреди на вашето превозно средство. Изнудвачът ще ви даде да се разбере, че не иска просто да ви даде мира. Ако обаче сте в състояние да се подготвите за тази ситуация предварително, можете да спечелите. 

Въпреки че да се обърне нарушител при повреда на автомобил не е никак лесно, има начини да го направите. За целта например е разработена специална мини камера Zetta Z82. Препоръчваме ви да прочетете статията ни Защита на автомобил срещу вандализъм.

 

Защита на дома 

Ако сте заплашени, препоръчваме ви да закупите система от камери възможно най-скоро, която да наблюдава района около къщата ви. Възможно е изнудвачът да иска да инспектира къщата ви, подготвяйки се за друго събитие, и можете да използвате система от камери, за да откриете тази необичайна дейност и да я добавите към колекцията от доказателства, която след това ще предадете на полицията. 

 

Добро решение е охранителна камера с голямо оптично увеличение, като Secutek SBS-SD37W-20X. Тази камера може да наблюдава района от голямо разстояние, така че извършителят може изобщо да не го забележи, което ще увеличи шансовете да го заснемете директно на местопрестъплението. 

 

Напълно нормално е да оборудвате къщата си с домашна аларма

 

Ако живеете в апартамент, най-добрата форма на сигурност в момента е интелигентната дигитална шпионка за врата, която ви позволява дискретно да наблюдавате какво се случва пред вашия апартамент. 

 

Защита на децата

Най-трудният калибър, чието използване за щастие не е толкова често срещано по нашите географски ширини, е отмъщението чрез деца и други членове на семейството. От друга страна, вероятно никой здравомислещ човек не може да си позволи дори хипотетичната и малко вероятна заплаха от отвличане на любим човек. Една проста превантивна мярка е да оборудвате децата си с GPS часовник, който изпълнява и други функции - особено за по-малки деца те могат да заменят мобилен телефон, спестявате нерви дори в ситуации, когато детето, както се случва понякога, просто губи следа на времето, докато родителят вече мисли за евентуалната възбуда на всичките си съседи и полицията. 

В допълнение към факта, че винаги можете да видите къде се движи детето ви, часовникът е снабден и със SOS бутон. 

Ако обаче се притеснявате, че детето е отвлечено в момента, препоръчително е да решите допълнителна защита, например под формата на инсталиран по поръчка GPS локатор в обувката. Въпреки това, в ситуация, в която имате индикации, че отвличането е реално, със сигурност е подходящо преди всичко да притиснете полицията да действа. 

Детски GPS часовник

Хареса ли ви тази статия?
Смарт часовници и гривни Смарт часовници и гривни Камерите в колите могат да хванат джигити на пътя Камерите в колите могат да хванат джигити на пътя

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 5 години в индустрията