Как да се защитим срещу лазерно подслушване

Забравете за бръмбарите и достъпните подслушватели. Професионалните шпиони и други нападатели, насочени към вашата ценна информация, независимо дали е частна или корпоративна, сега откриват изцяло нови и много по-сложни начини за събиране на тези данни. Може да се очаква, че например в най-близко бъдеще най-модерните и високо усъвършенствани продукти ще навлизат все повече в областта на индустриалния шпионаж. 

Подслушвателите в миналото

Подслушвателите в миналото

Подслушването, разбира се, не е нищо ново. Например по време на шпионската война между Изтока и Запада съветското КГБ тайно прихваща аудио записи от пишещи машини, използвани от американците. С помощта на подслушвателно устройство те откриват движението на печатещите се букви. Това се случва през 1984 г. по това време обаче бръмбарите или подслушвателите вече не са нещо ново. Още през 50-те години Американската агенция за национална сигурност създава глобална система за подслушване. Разбира се, с времето напредват и нови тенденции в подслушването. 

Как се подслушва днес?

Важно е да бъдете наистина нащрек, всяко подценяване на сигурността на ценни данни и информация, което често се оценява с най-висок приоритет, може да излезе много скъпо. Все повече са възможностите да се наруши защитата им и потенциално да се получи достъп до тях от неупълномощени лица или често организирани групи. По принцип подслушването може да бъде разделено на две групи, инвазивно и неинвазивно. 

Инвазивни и неинвазивни методи

В първия случай е необходимо да проникнете в сградата и да поставите в нея подходящото подслушвателно устройство, например под формата на прословутите бръмбари. Въпреки това, инвазивните методи, използвани при нелоялна конкуренция, индустриален шпионаж и други нежелани дейности, обикновено намаляват. Обратно, неинвазивното подслушване идва в по-голяма степен, когато не е необходима физическа намеса в интересуващата зона. Този вид шпионаж е още по-труден за откриване и много по-сложен и за съжаление няма много реалистични мерки, срещу които да се защитим. Какво конкретно в сегашно време е най-рисковано, ако става въпрос за подслушване?

Ерата на лазерното подслушване

Ерата на лазерното подслушване

Очевидно това са така наречените "лазерни подслушватели", чието придобиване все още е много скъпо дело за нападателите, насочени към ценни данни и поверителността на жертвите, но със сигурност не е възможно да се каже, че те биха били пълна рядкост. Напротив, те печелят популярност сравнително бързо. Голямото им предимство е особено значително по-висока ефективност и вариабилност в сравнение с други устройства за подслушване. В грешните ръце тези съвременни подслушватели могат да бъдат истинско оръжие срещу обикновено пазена информация и данни. Стените на офисите и други застрашени зони трябва да бъдат наистина бдителни! Без да е необходимо да се прониква в тях, тайната информация може да се разпространява през стъклата с помощта на лазерни лъчи. На какъв принцип работят тези лазерни подслушватели? 

Принципът на действие на лазерните подслушватели

Те се възползват от факта, че по същество звукът е механична вълна, която удря определен обект под определен ъгъл, обикновено върху прозореца на офис сграда, където се появяват вибрации. Специален лазерен подслушвател е в състояние да улови тази вибрация и след това да я декодира обратно в звук от отражения си лъч. За да се направи това, преди това е необходимо да се насочи лазерният лъч на същата височина като обекта, от който трябваше да се нанесе информацията, и след това да се улови отразеният лъч точно перпендикулярно. Доста умна превенция и защита трябва лесно да разположите офис пространството си на възможно най-високите височини. Днес обаче това вече не е достатъчно, тъй като най-новите модели подслушвателни устройства, базирани на лазерен лъч, преодоляват принципа на закона за светлинното въздействие, който казва, че ъгълът на отражение е точно равен на ъгъла на падане. Съвременната лазерна технология обаче позволява подслушване от стаята, независимо от относителното положение, до разстояние от 150 метра. Практически погледнато, в повечето случаи успешна мисия за шпионаж може да се случи и чрез поставяне на лазерно устройство в превозно средство, паркирано близо до сграда. 

Лазерният лъч в най-съвременните подслушватели може да бъде разпръснат върху площ от 25 х 25 м и по този начин да записва разговори от цялата офис сграда, докато операторът може допълнително да "приближава" навсякъде и да филтрира звука само от него. Следователно това е изключително ефективен метод за подслушване, срещу който превенцията е единствената защита. 

Генератор на шум Secutron SNG 2.0

Генератор на шум Secutron SNG 2.0

За щастие, дори и в този случай (все още) е вярно, че има и функционално контра-оръжие за ефективно оръжие. Понастоящем най-подходящият инструмент за предотвратяване на дистанционно (неинвазивно) подслушване е използването на устройство, наречено генератор на шум, заедно с пиезоелектрични преобразуватели. Освен към лазерното подслушване, той също така предпазва от изтичане на информация през стени, подове или тавани с помощта на контактни микрофони. Въпреки това, използването на генератори на шум е основно универсално и може да се използва като най-ефективната превенция срещу всякакви външни атаки от този вид. 

Безспорното предимство на инсталирането на пиезоелектрични преобразуватели е, че тяхната работа е почти безшумна, така че на хората, работещи в помещението, не пречат, като класическия генератор на акустичен бял шум, който трябва да работи с много голям обем, за да работи ефективно. 

Монтаж на пиезоелектрични преобразуватели в помещението

Пиезоелектричните преобразуватели са свързани към генератора SNG 2.0 и те след това се монтират на стени, прозорци или мебели. Свързващите се пиезоелектрични преобразуватели са пряко отговорни за вибрирането на стени, прозорци, тавани, подове или мебели в даден офис или стая, така че да гарантират перфектни смущения във всички обекти, от които би било възможно да улавят вибрации и по този начин да звучат с лазерен лъч. Генераторът на шум Secutron SNG 2.0 е оборудван с два отделни изхода, за които е възможно индивидуално регулиране на интензивността на шума. Опитът показва, че за пиезоелектрическите преобразуватели, поставени на прозорци, обикновено е достатъчна по-ниска мощност, докато за монтаж на стена се изисква по-висока мощност. 

Микровибрациите, предадени от пиезоелектричните преобразуватели към материала, надеждно отменят всеки опит за лазерно подслушване.

Пример за инсталация от обезопасени стаи

За монтажа на пиезоелектрични преобразуватели ще използваме добро старо секундно лепило (достатъчна е малка капка в средата на инверторната повърхност), с което ще залепим акустичните пиезоелектрични преобразуватели към вътрешността на външното стъкло на прозореца. Препоръчително е да почистите инверторите преди залепване. Пиезоелектричните преобразуватели също трябва да имат запоени гъвкави проводници преди залепване. Също така е възможно, от естетически съображения, да залепите покритието в бяло или черно върху вече залепения инвертор със силиконово лепило. За случая на монтаж на пиезоелектрични преобразуватели на стената, най-добре можем да използваме акрилен уплътнител, с който залепваме пиезоелектрическия преобразувател директно в мазилката. Ако решим да поставим инвертора върху мебели, тогава се предлага да го залепите на гърба или вътрешните стени. 

Ако се интересувате от професионално създадени обезопасени стаи, не се колебайте да се свържете с нас.

Хареса ли ви тази статия?
Как да изберем подслушвателно устройство Как да изберем подслушвателно устройство Защо да използваме RFID екраниращ калъф Защо да използваме RFID екраниращ калъф

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 10 години в индустрията