Как да се защитим срещу подслушване

05.04.2021 Статии

Подслушвателят може да бъде скрит буквално навсякъде. В тази статия ще се опитаме да покажем какви са възможностите на подслушвателите и как ефективно да се защитаваме от тях. 

Смисълът на използваните подслушватели нараства с цената на информацията, която предоставят, и с нарастващата стойност на информацията е подходящо да се обърне повече внимание на защитата. Професионалните решения, които действат като надеждна защита срещу подслушване, не са евтини. Въпреки това, когато обмисляте тяхната покупка, винаги е добре да помислите колко големи ще бъдат последиците, ако информацията изтече. 

Често достъпни подслушватели

Най-често използваните са GSM подслушватели, които по същество функционират като миниатюризиран мобилен телефон, на който можете просто да се обадите от всеки телефон и той автоматично отговаря на повикването, позволявайки на нападателя да слуша обкръжението си. 

Висококачествен детектор за подслушване ви позволява да откривате GSM сравнително лесно сами. Ако се интересувате от това решение, препоръчваме да прочетете статията Как да изберем детектор за подслушватели и скрити камери.

Най-популярните детектори за подслушватели

Един от най-популярните продукти е например детекторът LawMate RD-30, който въпреки много добрата си цена е в състояние да търси много добре подслушвателни устройства. Ако имате по-високи амбиции, може да се поинтересувате от 6-мащабния детектор Protect 1207i

Този тип детектор обикновено се използва за откриване на безжични сигнали и освен GSM ще намерите и радио подслушватели.

Недостатъкът е, че е възможно да се търсят само активни подслушватели - т.е. че излъчват. Следователно, ако подслишвателят не е активен по време на проверката, откриването му е много по-проблематично. 

Поради тази причина препоръчваме да не разчитате само на един тип детектор, а да използвате повече от един. Поради факта, че подслушвателните устройства много често се маскират в определени предмети - често контакти или удължителни кабели (така че подслушвателят да може да се захранва дълго време), един от много ефективните помощници е тестерът и удължител за окабеляване Secutron SCN-BD200 предупреждава, ако има допълнителна електроника вътре. 

Отбранителна техническа инспекция срещу подслушватели (OTP) 

Ако не искате да разчитате на това сами да търсите подслушватели, възможно е мястото да бъде проверено от експерт с професионално оборудване. След проверката имате много висока степен на сигурност, че пространството е чисто. 

Наш специалист може също да извърши проверката, която се състои от 

  • проверка на обект с помощта на нелинеен детектор
  • проверка на пространството с термокамера
  • проверка на тавани и труднодостъпни места с помощта на инспекционна камера
  • сканиране на радиополето
  • физическа проверка и разглобяване на потенциално опасни предмети 

Препоръчва се проверките да се извършват редовно поне два пъти годишно.

Други форми на подслушватели

Други често достъпни видове подслушватели включват така наречените контактни микрофони, които ви позволяват да слушате през стени, тавани, подове или рамки на прозорци. 

Защитата срещу такова подслушване се състои в инсталирането на пиезоакустични преобразуватели в стените, които се управляват от генератор на шум DNG2300. За по-взискателните потребители можем да създадем напълно защитена стая. 

Пример за инсталация на обезопасяване на стаи

Помещението, оборудвано по този начин, перфектно ви предпазва от всякакви опити за подслушване отвън, независимо дали става въпрос за обикновен контактен микрофон или професионално лазерно подслушване. 

Защита срещу запис в стаята 

Най-голямото предизвикателство е да се защитите срещу съзнателно записване с помощта на диктофон или мобилен телефон с някой от участниците в разговора. Ако записващото устройство може да бъде внесено в стаята отвън, възможностите за деактивиране на записа са много ограничени, като принципно има 3 метода: 

1. Генератор на акустичен шум 

Генераторът на акустичен шум Rabbler MNG-300 генерира бял шум, като по този начин симулира други гласове, които правят невъзможно участниците да разберат записа от срещата. Недостатъкът е, че работата на такова устройство е много смущаващи. 

2. Акустичен генератор със слушалки 

Най-високото ниво на сигурност ще ви осигури устройството DRUID D-06, което се използва заедно с набор слушалки за до 6 души. Участниците говорят в слушалките, докато устройството генерира звуци със специален алгоритъм, така че човек без слушалки не може да разбере нищо. По същия начин всички направени записи се обезценяват. 

3. Ултразвуков микрофон за заглушаване 

Популярно решение, което не пречи по време на разговори и същевременно осигурява високо ниво на сигурност, е ултразвуков заглушител, който работи на принципа на генериране на много интензивен шум при честота, която е на ръба на чуваемостта. 

Излъчването на ултразвукови високоговорители е насочено, така че е добре да се използват заглушители, които имат голям брой генератори, насочени във всички посоки за най-високо ниво на защита. Това се изпълнява, например, от ултразвуковия заглушител на подслушватели Sphere-91.

Най-добрата защита е атаката

Редовните проверки са много ефективни, но за някои могат да струват твърде скъпо. Подходящо решение за такава ситуация е да осигурите пространството след първата завършена проверка, като използвате собствена скрита камера, която ще ви позволи да наблюдавате движението на заподозрени. 

Много клиенти обаче нямат време за досадно гледане на записи, затова препоръчваме да избирате между такива мини камери, които имат WiFi връзка и детектор за движение. Благодарение на това веднага ще получите известие на мобилния си телефон, когато някой се движи в пространството. 

Скрити камери за обезопасяване на апартамент или офис

Хареса ли ви тази статия?
Защита на автомобил срещу вандализъм Защита на автомобил срещу вандализъм SPYpro SPYpro

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 10 години в индустрията