Ръководство в борбата срещу подслушвателните устройства

15.12.2021 test test

За някои хора е много лесно да използват шпионски камери, цифрови диктофони или скрити GPS локатори. Въпреки че има основателни причини хората да използват тези устройства за собствена безопасност, тези устройства също могат лесно да бъдат злоупотребявани от различни насилници или така наречените преследвачи. 

Съвременните устройства за наблюдение също могат да бъдат малки или толкова умело прикрити, че е много трудно (или дори невъзможно) да ги открият с просто око. Ето защо проследяващите устройства са толкова ценни – те виждат и откриват това, което не виждате. 

Както има различни видове устройства за наблюдение, така има различни видове антишпионска технология. Някои устройства са предназначени да откриват камери, диктофони или GPS локатори. Други се използват за саботиране на такива устройства и техните записи са безполезни. Някои устройства използват радиочестота или WiFi сигнал за предаване на информация, докато други не. Видът на антишпионската технология много зависи от типа устройство, с което се опитвате да се изправите. 

Ако се опитвате да откриете повече от един тип устройство - или не сте сигурни какво се опитвате да разберете - може да се наложи да инвестирате в повече от едно устройство. Каквито и да са причините за защита, ние ще ви преведем през всичко, което трябва да знаете за шпионските технологии. В това ръководство ще разгледаме основните видове антишпионски техники. 

Видове антишпионски техники

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за видовете техники за борба с шпионажа. Вашият детектор може да използва мощен сензор за радиосигнал, но ако скрита камера или цифров диктофон не използва радиосигнали, вашият детектор няма да е от полза за вас. 

Също така си струва да се отбележи, че има голяма вариабилност в тези детектори. Някои могат само да потвърдят наличието на устройство в стаята, докато други могат да определят точно къде се намира устройството. 

В зависимост от вашата ситуация може да искате да намерите скрито устройство, което просто искате да премахнете или да предотвратите запис. Ако не знаете какво устройство се опитвате да намерите, вероятно търсите многофункционално устройство. Те са по-скъпи, но винаги осигуряват по-добра сигурност от устройство, което е предназначено да открива само един тип проследяващо устройство. 

Детектор за радиосигнали

Радиочестотният (RF) детектор е едно от най-универсалните антишпионски устройства, които можете да получите. Той е предназначен да открива близки устройства, които използват електромагнитни вълни, включително звукозаписващи устройства, камери и GPS локатори. Открива само устройства, които предават RF сигнал в определен диапазон от честоти или ленти. 

Ако RF детекторът не засече нищо, това не означава непременно, че никой не ви записва. Това просто означава, че никой не гледа на живо, или устройството предава сигнал извън обхвата на RF детектора, или има устройство, което не извежда сигнала. По-добрият RF детектор трябва да улавя повече ленти и да ви помогне да премахнете повече устройства - включително устройства, които не изискват физически достъп. 

Радиочестотите са дадени в херци (Hz). Повечето комуникационни устройства предават в диапазона от 3MHz до 6 GHz. Обичайните устройства, които предават данни, обикновено използват мобилен сигнал, bluetooth или WiFi, чиито честоти са: 

GPS локатори: 824 - 846 MHz, 880 - 920 MHz
Мобилен сигнал : 824 - 894 MHz, 1850 - 1990 MHz
Bluetooth сигнал: 2400 - 2480 MHz
WiFi сигнал: 2400 - 2480 MHz

Например, ако вашият RF детектор измерва само честоти до 2400 MHz, с него няма да намерите устройства, които предават чрез Bluetooth или WiFi. Някои RF детектори от своя страна имат честота от 2,4 GHz до 6 GHz или над 6 GHz, така че няма да можете да откриете устройства, които предават на по-ниски честоти - включително аналогови устройства. Някои видове устройства, като детектори за подслушване, са само специфична форма на RF детектор, който е предназначен само за намиране на определен тип устройство. 

Например, ако вашият RF детектор измерва само честоти до 2400 MHz, с него няма да намерите устройства, които предават чрез Bluetooth или WiFi. Някои RF детектори от своя страна имат честота от 2,4 GHz до 6 GHz или над 6 GHz, така че няма да можете да откриете устройства, които предават на по-ниски честоти - включително аналогови устройства. Някои видове устройства, като детектори за подслушване, са само специфична форма на RF детектор, който е предназначен само за намиране на определен тип устройство. 

Ако някой не слуша активно или гледа видеото на живо, устройството може да излъчва само периодично. Например GPS локаторът може да бъде настроен да предава данни на зададени интервали, така че ще трябва да оставите детектора включен за няколко минути, преди да заснемете сигнал. По същия начин камерите или диктофоните могат да се активират само с глас или движение, така че се предават от тях само ако някой от тригерите ги активира. 

Акустичен заглушител

Аудио заглушителите далеч не са дискретни, но са ефективен начин да гарантирате, че вашите разговори са напълно поверителни. Те работят чрез проектиране на бял шум или „маскираща шума акустика“. Някои генерират шум директно в стаята, където говорите, докато други по същество създават защитна звукова стена около вас. Най-добрите аудио заглушатели прожектират звуци на различни честоти и с достатъчен обем, за да гарантират, че всички създадени записи са неразбираеми. Това означава, че ако някой реши да ви изслуша, няма да разбере нищо чрез натоварените звукови заглушатели. 

Предизвикателството в този случай е да намерите заглушаване на звука, което да осигури вашия разговор, но в същото време, така че да не е много шумен, или да не се разберете. Някои аудио смущения от по-висок клас се доставят със слушалки за потискане на шума, така че можете да общувате ясно, докато заглушителят маскира звука ви. 

Използвайте и очите си

След като разберете какво да търсите, може да се изненадате колко добре тренираното око може да забележи устройства за проследяване. Скритите камери имат малък и дискретен обектив, но обикновено могат да се видят при по-внимателно разглеждане. Много устройства за наблюдение трябва да се свържат някъде, така че потърсете подозрителни проводници. Когато изключите осветлението през нощта, виждате ли светлини, които камерата за нощно виждане може да произведе? Има ли нещо подозрително? Имате новодобавено оборудване в стаята. което не познаваш? Имате ли преместени мебели? Колкото по-добре сте запознати с това как са инсталирани (или маскирани) камери и диктофони, толкова по-лесно ще бъде да ги намерите. 

Хареса ли ви тази статия?
Нови топ продукти Нови топ продукти СЪВЕТ за продукт: Скрита HD WiFi камера в рутер СЪВЕТ за продукт: Скрита HD WiFi камера в рутер

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 10 години в индустрията