Защита на автомобил срещу вандализъм

11.05.2021 Статии

Вандализмът върху превозните средства е проблем, с който се сблъскват много хора. Не е лесно да откриете нападател в действието, но нашите продукти могат да ви помогнат много. 

Нека разгледаме отделни ситуации и ще предложим конкретни решения за тях. 

В тази статия ще обсъдим няколко ситуации, от тези с най-лесното решение до най-сложните. 

 1. Превозното средство паркира на едно място близо до самата сграда 

 2. Превозното средство паркира в общ гараж

 3. Превозното средство паркира на място, където не е възможно да се постави камерата извън колата 

Ситуация 1 - Превозното средство паркира на едно място близо до самата сграда 

Тази ситуация е най-лесна за разрешаване, тъй като превозното средство може да се наблюдава дистанционно с помощта на камера, разположена в къщата или зад прозореца. 

Ако къщата се намира на по-голямо разстояние от превозното средство, тогава можем да използваме класическа голяма камера с оптично увеличение. В същото време вандалът няма да види камерата, защото ще бъде отдалечена, камерата ще може да я заснеме на разстояние повече от 100 метра. 

Въртяща се IP камера с оптично увеличение

Ситуация 2 - превозното средство е паркирано в общ гараж

Ако превозното средство е паркирано на определено място в гаража, е възможно да се реши неговото наблюдение с помощта на скрита камера с ниска мощност от серията Secutron UltraLife, която: 

 • те са оборудвани с термичен сензор, благодарение на който имат изключително ниска консумация на енергия в режим на празен ход
 • издържа от собствената си батерия в експлоатация до няколко месеца без презареждане
 • не са необходими никакви кабели
 • те се монтират лесно върху дюбел или двустранно лепящо тиксо 

Скрити камери Secutron Ultralife

Ситуация 3 - превозното средство е паркирано на място, където не е възможно да се постави камерата извън колата

Най-трудната ситуация възниква, когато превозното средство е паркирано на място, където не е възможно да се постави камерата извън колата. Напр. когато се паркира на различно място всеки път. След това е необходимо да използвате камера, която ще бъде директно в колата.

Проблемите, които трябва да бъдат решени в тази ситуация, са: 

 • как да захранвам камерата
 • как да покрием всички ъгли
 • нощно виждане 

Как да захранваме камерата 

Не е възможно да се използва камера с ниска мощност с PIR сензор вътре в автомобила, тъй като PIR сензорът не е в състояние да открие движение през стъклото, така че е необходимо да се вземе предвид, че консумацията на камерата няма да бъде незначителна и камерата ще трябва да бъде свързана директно към акумулатора на автомобила или да има собствена батерия с голям капацитет. 

Покритие на ъглите

Решението може да бъде допълнителна широкоъгълна камера с така нареченото „рибешко око“, която обаче така или иначе никога не е в състояние да покрие всички страни. Вторият вариант е да се използват повече камери. Следователно клиентът трябва да реши дали иска да охранява колата в диапазона от 360° или ще бъде достатъчно, за да покрие само страните, където атаката е най-вероятна. 

Нощно виждане 

Използването на камера с инфрачервено осветление в колата не е много подходящо, тъй като инфрачервеното осветление може да отскача от прозорците и напълно да заслепи камерата. Много по-добро решение е използването на камера с висока чувствителност към светлина от нашата серия Secutron UltraCam, която вижда много добре дори при много слаба осветеност. 

Камери, захранвани от собствена батерия 

Няколко камери могат да се използват едновременно за покриване на всички ъгли. 

НАШИЯ СЪВЕТ: Система Secutek C6

Системата от камери за автомобил или мотоциклет Secutek C6 е перфектно решение за защита на автомобила срещу вандализъм, особено защото е оборудвана с функцията на охрана за паркиране. 

 

Съспомощта на системата Secutek C6 ще сте документирали отлично пътуването си както от предната, така и от задната камера, както и охранявана кола по време на паркиране. 

Основни предимства на системата: 

 • 2 мини камери, които не привличат вниманието на крадци или вандали
 • не се нуждае от поддръжка (автоматично активиране на запис по време на пускане + автоматично активиране на предпазителя за паркиране при изключен двигател)
 • външен мини рекордер с монитор за предварителен преглед, който може да бъде скрит, за да не привлича крадци
 • двойна система за автомобилни камери с най-добро съотношение качество / цена 

Как работи охрана на паркинга 

При паркиране системата автоматично преминава в режим на паркиране, в който непрекъснато записва от двете камери, но само при ограничена честота на кадрите от 1FPS (1 кадър в секунда). Такъв запис е достатъчно богат, за да запише евентуален вандал в действие и в същото време спестява батерия и капацитет на картата с памет. 

 

 • консумация от само 300mA (издържа приблизително 6 дни непрекъсната работа от нормална акумулаторна батерия от 44Ah)
 • 1 час запис отнема само 550mb (приблизително 60 часа запис на 32GB карта - след това автоматично започва презаписване на най-старите записи) 

Тъй като камерите са водоустойчиви, системата от камери Secutek C6 е подходяща за използване в колата и на мотоциклет.

 

Компонентни системи

Друг вариант е да се приспособи системата от няколко компонента. По принцип е необходимо да се избере 

 • рекордер
 • една или повече камери
 • батерия (ако не се захранва от автомобилна батерия) 

Рекордерът може да записва непрекъснато или само когато се открие движение. Ако функцията за откриване на движение е активна, ще ви улесни оценката на записите, но животът на батерията няма да бъде удължена.

Консумацията е около 200 - 350mA за записващи устройства и 100 - 200mA за камери. 

Типичен пример: 2-канален рекордер с консумация от 300 mA + 2x камера с консумация от 100 mA. Общата консумация е 500mA (на час). За да издържи системата 24 часа, ще е необходимо да се използва батерия с капацитет 12 000 mAh (24 + 500). 

Изискани камерни системи за кола

Професионално решение за обезопасяване на автомобила са специалните системи от камери, които се състоят от рекордер и няколко камери. 

Основни предимства

 • дискретна инсталация в колата
 • подходящ и за записи повреме на шофиране
 • широки опции за конфигуриране
 • възможност за оборудване с GPS или 4G модул за онлайн гледане от разстояние 

Предимството е, че свързвате системата към акумулатора на автомобила и можете да зададете така нареченото забавено изключване, което означава, че когато паркирате автомобила, започва обратно броене, например 20 часа, а след това системата се изключва. Следователно автоматично ще следите колата си по време на паркиране през нощта, но в същото време няма риск от разреждане на акумулатора на автомобила. 

Основата на системата е специален рекордер 

Рекордерите са основно 4 канала, което означава, че е възможно да се свържат до 4 камери към тях и обикновено 1 - 4 микрофона. 

Рекордерите делиме на:

 • основен
 • със запис на позицията
 • със запис на позиция и безжично предаване (WiFi / 4G)

Системата може да бъде допълнена, например, с GSM превключвател за дистанционно активиране / деактивиране. Ако се интересувате от такава система, не се колебайте да се свържете с нас. Когато се свързвате с нас, кажете ни колкото е възможно повече информация относно техническите изисквания, както и необходимата употреба, за да можем да ви предложим най-подходящото решение само за вас. 

Специални авторегистратори

Мини камери за кола

Следващата стъпка след избора на рекордера е да изберете подходящите камери. Ако камерите са разположени вътре в колата, не препоръчваме да използвате камери с IR осветление, тъй като светлината може да отразява и заслепява камерата. 

Инсталиране на система от камери в автомобил

Ние сме в състояние да осигурим професионален монтаж на система от камери в автомобил. Вътрешните камери могат да бъдат скрити по различни начини, а също така имаме опит с монтиране на камери, например в огледала за обратно виждане. 

 

Хареса ли ви тази статия?
Как да изберем соларно захранване за камера Как да изберем соларно захранване за камера Как да се защитим срещу подслушване Как да се защитим срещу подслушване

Дискусия

Темата все още не е коментирана.

Само регистрирани потребители могат да участват в дискусията.

Широка гама

Над 5000 продукта

​Производство по поръчка

От проектирането до изпълнението

Дискретна доставка

Без данни за електронния магазин

Специалист в областта 

Над 10 години в индустрията